Boris Gujaničić započeo dvanaestodnevnu humanitarnu trku do Ostroga

SMEDEREVO, 1. maj – Ispred hrama Svetog Đorđa, došao je i taj trenutak, mladi Smederevac Boris Gujaničić pošao je danas u 11 sati na 463 kilometra dug put sa željom da ostvari pravi humanitarni podvig, da trči 12 dana do Ostroga, kako bi se prikupila sredstva za lečenje trogodišnjeg Matije Zotovića i dvanaestogodišnje Anđele Petrović.

– Molim se Bogu da sve prođe kako treba, što se mene tiče, ja sam spreman, glava, telo, sve. Prva etapa je Mladenovac, svratiću i do Malog Orašja, da upalim sveću, tu mi je jedan školski drug poginuo, a posle nastavljamo, do Ostroga – kazao je Boris uoči polaska. Prekrstio se i krenuo.

Put je podeljen u 12 etapa, plan je da dnevno pretrči oko 40 kilometara, a stanice su Mladenovac, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Ovčar Banja, Užice, Zlatibor, Nova Varoš, Pljevlja, Đurđevića Tara, Šavnik, Vučje i Cerov pre Ostroga. U crnogorski manastir planira da stigne 12. maja, baš o prazniku Svetog Vasilija Ostroškog.

Da bi bio fizički spreman za ovaj izazov, Boris se pripremao sa trenerom Stefanom Draškovićem, pretrčao je bezmalo pet hiljada kilometara, učestvovao na dvadesetak polumaratona i maratona. Inače, bitno je da se i to kaže, i sam Boris se kao dvanaestogodišnji dečak našao na ivici života – zbog ciste mu je odstranjen ceo plućni režanj.

Na današnjem ispraćaju bilo je mnogo Smederevaca, Borisovi drugovi, kolege, a ispred je bila postavljena kutija za dobrovoljne priloge, za početak onoga čemu je ceo podvig i namenjen – prikupljanju sredstva za lečenje Matije i Anđele.

Anđela Petrović je rođena 2011. Već u trećem mesecu života javili su se epileptični napadi da bi nakon pet godina bilo ustanovljeno da boluje od retke bolesti izazvane mutacijom CDKL5 gena. Za njeno lečenje može se poslati SMS poruka sa brojem 92 na 2407.

 Matija Zotović je rođen 2021. godine sa više anomalija, pre svega kardiološke i neurološke prirode. Pomoć ovom dečaku može se uplatiti putem tekućeg računa: 160-5400101188660-24.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!